„ČLOVĚČE, NEZLOB SE“ 2020

Druhé čtvrtstoletí načínal letos turnaj „Člověče, nezlob se“ pro dospělé, který pořádá TJ Sokol Opatovice. Z původního turnaje pro pár jedinců, se vyvinula akce, která se musela kvůli velkému zájmu několikrát stěhovat. Nakonec zakotvila v přísálí Lidového domu, jehož prostory jsou kapacitou dostačující. Letošního ročníku se zúčastnilo půl stovky hráčů.

Vždy se objeví někdo nový, ale většina účastníků je stálá, což svědčí o popularitě této soutěže.

Po krátkém přivítání a rozlosování se zasedlo k hracím plátnům. Tehdy zmizely všechny zábrany, jako je slušnost, kolegialita, džentlmenství a úcta ke stáří. Soupeři použili všechny legální možnosti, ve snaze zvítězit. Jásot i nadávky zněly prostorem a vystihovaly emoce jednotlivých účastníků. Vše bylo podřízeno tomu dostat své jméno na letošní štítek na třetím podstavci putovní kostky.

Hrály se čtyři kola, z nichž bodově nejúspěšnější se probojovali do finále. Hráči, kteří docílili nejmenšího bodového zisku hráli o poslední místo. O nevyzpytatelnosti této hry svědčí i to, že předloňský vítěz Pavel Klvaňa o sobě může prohlásit, že byl absolutně nejslabším hráčem turnaje.

Na finálovém plátně se rozehrál boj o prvenství v letošním turnaji. Věkový rozdíl mezi aktéry finále byl jedné generace, ale na průběhu hry to znát nebylo. Celkem suverénně v něm zvítězil Pavel Vymětalík mladší. O zbylé místa se rozpoutal tvrdý boj. Letité zkušenosti zúročil Luba Číhal, který skončil druhý, jediná žena finále Lucka Perutková skončila třetí a bramborová pozice zůstala Tomovi Klvaňovi.

Tato akce ukazuje, že „Člověče, nezlob se“ není jen hrou pro děti, ale že se u ní dokáží skvěle pobavit i daleko starší hráči, třeba i s rozdílem dvou generací. Zároveň je to příjemné setkání přátel a kamarádů v době, která není zrovna vhodná na venkovní aktivity.  

Po celou dobu turnaje panovala výborná atmosféra a všichni byli zcela jistě spokojeni.

 „Člověče, nezlob se“ zdar  a hlavně klídek.